DenBolle's hok

Semi Realtime

Motorrijden mogelijk dankzij:

scheidslijnBoshuizen motorservice raaltescheidslijn MAG - Motorrijders Actie Groepscheidslijn

ContourCams Via:

scheidslijn GPS scheidslijn Garmin scheidslijn

Gebruikte Techniek

De filmpjes die je op deze site ziet zijn niet de orginele filmpjes.
Ze zijn of aangepast om door een ‘flash-player’ af te spelen te zijn of ingesteld op het youtube formaat.

De twee camera’s die op dit moment in het gebruik zijn zijn de volgende modellen van Contour.

ContourHD 1080p

De eerste, aangeschaft in 2010: een 1080 camera. Werkt op zich prima. Afhankelijk van de instellingen heb je tussen de 1-3 uur camera beeld. Dit hangt voornamelijk samen met de instelling van je beeldformaat die dan weer het batterij verbruik beïnvloed Tijdens het rijden kwam ik er achter dat een 720p resolutie voldoende is, en zorgt voor ca. 3 uur camera beeld. Daarmee redde ik 1,5 uur enkele reis woon/werk verkeer. Die lagere resolutie merk je niet als je converteert naar .flv of youtube formaat. Gemiddeld leg je in een uur camera beeld ongeveer een 1Gb aan data vast.
Deze camera moet handmatig op de tijd worden ingesteld (een simpele handeling in een bestand wat in de root van de memory card past). Maximale ondersteunde opslag is 8Gb.
Bij het aanzetten geeft de camera door middel van 2 lasers de uitlijning van de camera aan. Dat is makkelijk aangezien de camera onder een hoek op je helm kan zitten.

De camera slaat (net als zijn opvolger hier onder) de bestanden op onder het .MOV formaat, dus je kan naast Qtime ook VLC gebruiken om deze te bekijken.

Voordelen:

  • Robuuste cam
  • Makkelijk te gebruiken, ook met handschoenen of op de helm gemonteerd
  • De accu is te vervangen door een goedkope Nokia-accu (type )
  • Snelle standen wisseling door gebruik van een schakelaar achter op de camera

Nadelen:

  • Constructie: het glas voor de lens is los gemonteerd. Dat houdt in dat bij regen er makkelijk water achter het bescherm glaasje komt. Zeker als je de camera op een windvangende plaats heb zitten.
  • Na een rit van 2 uur of meer moet je eigenlijk de camera opladen, of een vervangede accu gebruiken.
  • Batterij klepje is na een jaar wat lam of gescheurd aan de koppeling. Je kan wel nog steeds de achterkant waterdicht afsluiten.
  • De instellingen zijn alleen via het ‘ini’bestand te doen, dus onderweg kan je niet 1-2-3 aanpassingen doen. Proefrijden en kijken wat welke instelling doet is dus aangeraden.

De Contour+

De tweede camera, ook een 1080 camera. Ook hier afhankelijk van de instellingen heb je tussen de 1-3 uur camera beeld. Dit hangt voornamelijk samen met de instelling van je beeldformaat. Gemiddeld leg je in een uur camera beeld ongveer een 1-3 Gb aan data vast.
Deze camera heeft de tijd via de ingebouwde GPS functie. Maximale ondersteunde opslag is 32Gb. Het toestel is voorzien van een bleutooth koppeling. DE gebruik je om middels je smartfone (android of iphone) met een app de camera in te stellen. Hij mist de richt lasers, maar je kan dus via je telefoon / tablet je camera instellen. Dat scheelt dan weer het klepje openmaken om de verschillende standen schakelaar om te zetten.

Voordelen:

  • Ook een robuste cam
  • Zelfde bediening gemak als de Contour, nu ook instelbaar via BT op je smartfone
  • Beter beschermglas, dus minder last van water achter het glas en voor de lens.
  •  Gps integratie. Met behulp hiervan en de contour software kan je dus op een kaart je avonturen plaatsen.

Nadelen:

  • ietsje zwaarder waardoor de helmbevestiging een ander model moet zijn (met grendel). Gebruik dus altijd het vang-kabeltje.
  • Geluid van aan/uit zetten is zachter.
  • Geen richtlasers, dus je moet je beeld instellingen controleren via de BT koppeling met je smartphone.

Beide camera’s hebben een groot probleem: de ingebouwde microfoon is erg gevoelig voor de rijwind. Dus al bij een beetje snelheid heb je als motorrijder meteen een hoop lawaai opgenomen. Dat is al lerend onder vangen door niets aan de instellingen van de camera te doen (mocht je dan een keer stilstaan en een gesprek hebben dan kan je dat gewoon opnemen) en het geluid te verwijderen bij de film bewerkingen.